Windows 10X niet meer voor dit jaar

Het in 2019 aangekondigde Windows 10X zal ook in 2021 niet het daglicht zien. Het besturingssysteem aanvankelijk bedoeld voor toestellen met meerdere schermen zal ook stevig afwijken van de originele plannen.

Windows 10X dook in het najaar van 2019 op in de marge van de aankondiging van de Surface Duo (een telefoon/kleine tablet met twee schermen op Android) en de Surface Neo, een toestel op Windows 10X met twee 9 inch schermen dat later werd uitgesteld en nu van de radar lijkt te zijn verdwenen.

Enorm veel details over Windows 10X zijn er niet, maar het besturingssyteem kreeg de codenaam Santorini mee en werd ook wel Windows Lite genoemd. De opzet was een besturingssyteem dat beter geschikt was voor (mobiele) toestellen met meerdere aanraakschermen. Er zou een launcher zijn in plaats van een startmenu. Later raakte bekend dat het ook op gewone laptops zou kunnen draaien.

Kortom het antwoord van Microsoft op de diverse groep toestellen die tussen tablets en laptops zitten, maar waar een klassieke Windows 10-omgeving minder geschikt voor is. En tegelijk ook een antwoord op onder meer Chrome OS van Google.

Bron: https://datanews.knack.be/


Print   Email